Over de Cultuurzomer

De vierde editie van de Wageningse Cultuurzomer in 2023 was een groot succes. 22 organisatoren organiseerden 115 evenementen. Het vier weken durende festival trok ca. 17.000 bezoekers.  De bezoekers genoten onder andere van prachtige (openlucht) concerten, spectaculaire buitenfilms, Dinner on the Dike, diverse kunstexposities, optredens van dichters en straatmuzikanten in de stad en de jaarlijkse kunstmarkt in Franse sferen “Montmartre aan de Rijn”. Een zeer groot deel van de evenementen waren gratis toegankelijk. Lees hier het verslag van de Wageningse Cultuurzomer 2023 >>

Stichting Cultuurstad Wageningen (en omstreken) is de initiërende, overkoepelende en faciliterende organisator van de Wageningse Cultuurzomer. De ambitie van Cultuurstad Wageningen is om het kunst- en cultuuraanbod in de stad Wageningen (en omstreken) solide te verankeren in de Wageningse samenleving, met als speerpunten deze samenhang te versterken, te verbreden en te vernieuwen.

“Cultuurstad Wageningen: Samen Maken, Delen en Beleven”

De programmering van de Wageningse Cultuurzomer bestaat uit een breed palet van evenementen, bedoeld voor en door iedereen in de Wageningse samenleving, en ver daarbuiten:

Podiumkunsten: Concerten, theater- en dansvoorstellingen door professionele en (semi)amateurgezelschappen.
Meet & Eat: Maaltijd voor interculturele en intergenerationele ontmoetingen en verbinding, met ondersteuning van wereldmuziek en dans, op een bijzonder locatie.
Film: Openlucht films in het park, in de bioscoop en/of het filmhuis. Uiteenlopende genres, in samenwerking met de lokale horeca.
Kunst, Cultuur & Ontmoeten: Kunst- en cultuurmarkt in de binnenstad, waar veel te zien en actief te beleven valt, met lokaal herkenbare deelnemers, artiesten en workshops.
Beeldende Kunst: Uiteenlopende kunstexposities op diverse locaties in en buiten de binnenstad, al dan niet gekoppeld aan maatschappelijke thema's, rondleidingen en workshops.
Letteren: Verschillende literaire evenementen op diverse locaties in en buiten de binnenstad, waaronder optredens van schrijvers, dichters, spoken word artiesten.
Experimentele Kunst & Cultuur: Vaak zeer bijzondere en uiteenlopende kleinschalige evenementen, typerend voor creatieve energie in Wageningen, georganiseerd door Wageningse cultuurmakers.
Maatschappelijke Thema's met Kunst & Cultuur: Kunst- en cultuurevenementen waarin een (indirecte) uitwisseling is met de bezoekers en/of het publiek, met betrekking tot maatschappelijke thema’s.
Nieuwe Partners: Nieuwe organisaties en cultuurmakers, welke met creatieve en passende ideeën uit kunnen groeien tot nieuwe Wageningse Cultuurzomer evenementen binnen de programmering.
Externe Partners: De samenwerking (in de communicatie) met organisaties die volledig zelfstandig evenementen organiseren in de periode van de Wageningse Cultuurzomer, die passen in het profiel van de programmering. Bijvoorbeeld de Algemene Introductie Dagen van de Wageningen University en de Kinder Cultuurzomer.

Save the date, Wageningse Cultuurzomer 2024: 1 t/m 25 augustus!


The fourth edition of the Wageningen Cultural Summer Festival in 2023 was a great success. 22 organizers organized 115 events. The four-week festival attracted approximately 17,000 visitors. Visitors enjoyed beautiful (open-air) concerts, spectacular outdoor films, Dinner on the Dike, various art exhibitions, performances by poets and street musicians in the city and the annual art market in a French atmosphere “Montmartre on the Rhine”. A very large number of the events were free of charge.

Save the date for the next Wageningen Cutural Summer Festival: August 1 - 25

“Cultural City Of Wageningen: We Create, We Share and We Live”